История
Фондации
Новини
Бизнес
Администрация
Личности
Отдих
БК
 
КОПРИВЩИЦА
ФОНДАЦИЯ "КОПРИВЩИЦА"

 
     основана през 1995 г.,
нейни учредители са Софийски регионален вестник "Камбана", община Копривщица и "БИМАК"-АД - с. Челопеч.
Целта на фондацията е да подпомага развитието на гр. Копривщица и региона, като се активизира гражданското участие в местното самоуправление; икономическо съживяване на региона, чрез утвърждаване на Копривщица като международен туристически център. Фондацията инициира създаване на граждански комитет и с подкрепата на местнaта власт бе разработена програма за духовното възраждане и икономическо съживяване на региона. Нашата неправителствена организация има добро взаимодействие с общината, интелектуалците и културните учреждения, местните власти, други неправителствени организации и сдружения, участва активно в живота на организациите от третия сектор в България.
ДЕЙНОСТ:
1995

1996

1997

1998

МНЕНИЯ:

Доц. др Георг Краев

Петър Константинов - председател на Общонародното сдружение "МАТИ БОЛГАРИЯ" 

Тодор Кавалджиев - вицепрезидент на Република България 

Негово Величество Цар Симеон II Сакс Кобурготски 

Проф. Андрей Пантев

ПОЧЕТНИ ЧЛЕНОВЕ

1995
Първите "Дни за изкуство КОПРИВЩИЦА '95", които Фондацията проведе от 10 до 13 август 1995 г. преминаха, при голям интерес и дадоха едно силно начало на бъдещите ежегодни културни празници. Фондацията подпомогна провеждането на храмовия празник на църква "Успение Богородично" в Копривщица със сумата 40 000 лв.

В Старото училище бе открита изложба на младия художник Рафаел Левиев. Вечерта в читалището Недялко Йорданов и Хайгашод Агасян представиха поетичномузикалния спектакъл "Бог да пази България" Пак там покъсно, актрисите Ивана Джеджева и Доротея Тончева изнесоха спектакъла "Волни птички Божии" автор и режисьор Н. Йорданов.

На 11 август Негово Високо Преосвещенство Пловдивският митрополит Григорий отслужи в църквата "Успение Богородично" Божествена Света Литургия за възраждането на Копривщица и освещаване началото на Фондация "Копривщица". Концерт изнесе хор "Космически гласове от България" с диригент Ваня Монева и мениджър Емил Минев.

Поетичен спектакъл по "Българи от старо време" бе представен от артистите Димитрина Савова и Теодор Юруков в къщатамузей Любен Каравелов. Фолклорен състав "Рисип" от Ирландия изнесе концерт.

На 13 август в музея Ослекова къща бе представена поетичната книга на др Екатерина АнтоваОслекова "Храм под небето". Самодейци от читалище "Напредък" Пирдоп поднесоха постановката на автора и режисьора Явор Спасов "Облог".

1996
Община Копривщица и Фондация "Копривщица", организираха достойното отбелязване на светлата годишнина, събрала политическия и интелектуален елит на България.

Кулминацията на тържествата бе на 1 май, когато в пред сградата на общината почетна гвардейска рота посрещна президента на Република България, др Желю Желев. Гости и организатори се отправиха към площад "20 април", за да присъстват на възпроизвеждането на епизоди от избухването на Априлското въстание в Копривщица.

В старото училище се състоя Научна конференция, организирана от Фондация "Копривщица" със съдействието на Центъра за социални практики, на тема "Априлското въстание и модернизацията на българското общество", с научен ръководител проф. Андрей Пантев.

Заключението на тържествената програма бе поетичният спектакъл "Цената на златото" по романа на Генчо Стоев, осъществен по идея на Фондацията и финансиран от нея.

На 11 май бяха честванията в с. Петрич, организирани и финансирани от Община Златица, кметството в селото и Фондация Копривщица. Тук се издига величествена разпукната камбанапаметник на подвизите на априлци. Тържествена заряпроверка се състоя пред паметникакамбана.

По покана на Фондацията, на 25 май в Копривщица гостуваха българиинтелектуалци, живеещи в чужбина.Те разгледаха музеите в града, специално за тях бе организиран концерт на хор "Космически гласове от България".

1997
От 15 до 20 август близо 40 състава и над 50 индивидуални изпълнители пяха, свириха и танцуваха на естрадата в двора на старото училище. Празниците, допринесоха за съживяването на града и доведоха много туристи. Голям интерес предизвика научната конференция на тема: "Икономическо съживяване и духовно възраждане на Копривщица традиции, съвременност и перспектива", ръководена от доц. др Георг Краев.

През тези дни в Копривщица наистина бе един празник на душата българска.

През 1997 година Фондация "КОПРИВЩИЦА" бе утвърдена за асоцииран член на клубовете на "Отворено общество" и със своята дейност и влияние се превърна в информационен и консултантски център за граждани и организации, които имат нагласа и желание да се информират и работят в сферата на Третия сектор. 

През месец февруари започна осъществяването на проект по програма "ФАР Демокрация микропроекти" на тема: "Създаване на граждански комитет за прозрачност на информацията и контрол на работата на общинска администрация Златица". Създаден бе Обществен комитет, с активното съдействие на общината бе оборудван офис с необходимата техника, който активно работи за представяне на нужната информация на гражданите, улесняването им в административното обслужване, а от друга страна обучаване на служителите и запознаване с найновите нормативни промени.

1998
Фондация "КОПРИВЩИЦА" си е поставила задача да работи за привличане на всички инициативни и предприемчиви граждани към идеята съвместно да разработваме и осъществяваме инициативи, които биха допринесли за духовното възраждане и икономически просперитет.

Ето защо, Фондация "КОПРИВЩИЦА" разработи проект на тема: "Инициатива за активизиране на гражданското участие за решаване на местните проблеми на гр. Копривщица и региона". Проектът бе одобрен и се финансира от Фондация "Развитие на гражданското общество" София.

През четирите дни на фестивала "Дни за фолклор Копривщица'98 на естрадата в двора на Старото училище показаха своето майсторство и талант 96 групи за изворен фолклор, 29 танцови състава, 112 индивидуални изпълнители. Фондация "Копривщица" успя да събере от спонсорство и да раздаде награди за над 3 милиона лева.

"Тази година ми се струва, че на Копривщица'98 стана чудо: България си дойде, дойде си у дома. Новото са невероятните млади, които дойдоха. Копривщица вече като че ли ще бъде само на младите. Онова, което постигнахме тази година на Копривщица'98 е това, че успяхме да направим събор, един голям, голям, голям сбор. Сбор на българи от цяло Българско, че и оттатък. Копривщица е една мечта. Много неща ни подсказа Копривщица'98: да се работи от сърце, да се придобие онзи опит да бъдеш човек, да умееш да правиш добро в името на доброто. Това е смисълът на Копривщица, това е смисълът на фондацията."

Доц. др Георг Краев
По наша инициатива бе създадено Сдружение на частните хотелиери и притежатели на заведения в Копривщица, които координират дейността си за качествено обслужване и привличане на повече туристи. Сега то прерастна в Общински съвет по туризъм, който активно работи в тази насока и вече има определени резултати.
Петър Константинов - председател на Общонародното сдружение "МАТИ БОЛГАРИЯ"
"Никъде почти по света не може да се намерят толкова разнообразни символи, символи общонародни, в един толкова малък град.

Премине ли се през духовното богатство, което оставиха духовните борци на Копривщица и се стигне до жертвената кръв на българската национална освободителна революция всичко това е събрано в шепата и сърцето на този град. Така че, един град събрал толкоз много съкровища на България, не може да бъде друго за народ като нашия, освен една истинска, свята и чиста българска вселена. На тази вселена Фондация "Копривщица" посвещава своята дейност. Хвала и сполай ви! Защото това е дяло достойно, свято дяло, общонародно дяло, национално дяло и общочовешко дяло!" 

Тодор Кавалджиев - вицепрезидент на Република България
"Найсърдечно поздравявам организаторите в лицето на общинското ръководство , фондация "Копривщица", всички творци и изпълнители за това, че всички вие с много талант и творческа енергия успяхте да преодолеете трудностите на времето и със силния си български дух организирахте и провеждате празниците на народното творчество Дни за фолклор Копривщица'98."
Негово Величество Цар Симеон II Сакс Кобурготски 
се запозна с вашата фондация от писмото и приложените нагледни материали, които сте Му изпратили. Той счита за твърде положителна появата на всевъзможни филантропични инициативи. Както знаете, страните, чиито граждани имат висока социална съвест, са понапреднали и развити. А ние именно към това трябва да се стремим. Като приемник на нашата история, Негово Величество приветства всички прояви, свързани със съхранението и обогатяването на националните ни традиции и обичаи и с удоволствие даде съгласието Си да стане почетен член на вашата фондация."
От Преслужбата на Негово Величество в София.
Проф. Андрей Пантев
"Аз преподавам световна модерна история, а добър или лош, един преподавател, който не знае историята на Копривщица, не може да преподава добре световна история. Това е моята скромна тематична, професионална, а защо не и морална мотивация да се намирам тук на найпочетните места, на тази кръгла маса. 

Дълбоко съм убеден, че ще текат чешмите на нашата духовност, на нашето преуспяване, а мисля, че и ако трябва найсетне да бутнем шенгенската стена, това бутане трябва да започне от тук, от Копривщица." 

ПОЧЕТНИ ЧЛЕНОВЕ
НА ФОНДАЦИЯ "КОПРИВЩИЦА"

Александър Сертев
Проф. Андрей Пантев
Асен Сираков
Проф. Богдан Богданов
Божана Димитрова
Проф. Борислав Владимиров
Ваня Монева
Васил Гарнизов
Проф. Вера Мутафчиева
Генчо Стоев
Георг Краев
Димитрина Савова
Проф. Дойно Дойнов
Доротея Тончева
Дончо Цончев
Евгений Дайнов
Д-р Желю Желев
Проф. Иван Лалов
Емил Минев
Ивана Джеджева
Иван Кръстев
Илка Зафирова
Калина Сертева
Проф. Милена Цанева
Михаил Неделчев
Надежда Александрова
Недялко Йорданов
Проф. Николай Генчев
Проф. Николай Кауфман
Петър Константинов
Ралица Станоева
Стефан Мавродиев
Цар Симеон II Сакс Кобурготски
Стойка Миланова
Теодор Юруков
Хайгашод Агасян
Янка Рупкина

 
ФОНДАЦИЯ "КОПРИВЩИЦА"
адрес за контакти:
Пирдоп 2070
П. К. 23
ул. "Ал. Батенберг" 2
тел./факс: (07181) 53 32
Ренета АТАНАСОВА,
изпълнителен директор